Swedish MektebHistoria & PedagogikSweMek Scout KårGamla projektInfo till medlemarAktuellt
Swedish Mekteb
SweMek Scout Kår

Swedish Mekteb Scout Kår

Allt började med vinterläger i Ransberg. I januari månad kom Bodil
Hansen till Hallonbergen, Stockholm och berättade om möjligheten att våra bosniska barn åker till Ransberg. Både föräldrar och barn tyckte att det skulle vara jättekul om vi fick åka under vecka 9 till vinterläger och göra roliga aktiviteter. Sagt och gjort.

Längtade efter mera

Den veckan var mycket lärorik och givande att vi bara längtade efter fortsättningen. Bodil berättade mer om scouting och det hela lät så spännande. När Bodil så att det behövs flera vuxna ledare blir det ingen tvekan hos oss och några tackar ja till kursen Glöden. Under helg 2–3 april åkte Nihad Subasic, Miralem Obuca, Dzenana Sahovic, Amina Perenda och Jasmina Golic till Alvesta för att lära oss mer om scoutaktiviteter men också om att starta nytt scoutkår.

Idé att starta egen scoutkår

Efter den där helgen berättade vi för hela Swedish Mekteb om vad vi har lärt oss. Dessutom kom vi fram med idén att starta vår egen scoutkår. Alla i församlingen var mycket positiva till förslaget. Då satte vi igång med arbetet. Vi valde ordförande, sek-reterare och kassör.
Sedan bestämde vi oss att ha aktiviteter med våra barn redan 17 april. Många roliga förslag kom och till slut valde vi att åka till Flottsbro, laga mat ute och leka roliga lekar.

Samarbete med andra

Vi kommer att ha en aktivitet till. Detta kommer att ske 22 maj i Uttran. Då ska även Hallonbergens barn vara med oss. Vi kommer att knyta an till ”Neretvas” verksamhet som är en av många bosniska föreningar som finns i Stockholm. Samtidigt ska vi försöka samarbeta med en turkisk förening som ligger i Skärholmen. Vi åker igen till Ransberg 5-8 maj. Där ska vi gå igenom
Upplevelsekursen och förstärka oss i vår kunskap om scouting.

Satsar på barnen

Swedish Mekteb har funnits i 10 år. Antal medlemmar är runt 40. Huvudsysselsättning är Koranskola. Men barnen har inte lärt sig bara Koranen utan mycket också om gemenskap, empati, samhällets koder och många andra saker som hjälper våra barn att gå genom livet utan att hamna på fel spår. Vi har tagit upp ofta frågor kring tobak och andra droger. Samtidigt ger vi våra barn känsla att de tillhör någonstans att de har något och någon att vända sig till när som helst. Barnen känner sig sedda och aldrig övergivna. Det finns så många vuxna runt omkring och detta ger en stor trygghet.
Vi pratar ofta om att det viktigaste är hur man lever och inte var man lever.

Känner igen sig i scoutings värdegrund

Utifrån det hela kan man lätt förstå varför vi blev så förtjusta i scouting. Scoutings verksamhet ligger i linje med Swedish Mektebs verksamhet. Så vi passade på att koppla ihop de två verksamheterna.
Det här är bara början och vi återkommer och berättar ännu mer om våra aktiviteter.
Dzenana Sahovic

Hela texten är publicerade på:

http://www.nsf.scout.se/Documents/Hem/Scouting%20Spirit/ScoutingSpirit_3_05.pdf

 

Swedish MektebHistoria & PedagogikSweMek Scout KårGamla projektInfo till medlemarAktuellt